Mohammed's terugblik op DevOxx 2017

Devoxx is de grootste Java conferentie van Europa, elk jaar komen ca. 3500 developers bij elkaar om zich te laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Devoxx Antwerpen vond afgelopen jaar plaats van 6 t/m 10 november. 

Van serverless tot Groovy

Devoxx is ooit begonnen als Java conferentie, maar de onderwerpen die besproken worden gaan verder. Allerlei verwante (zoals Scala, Groovy en Kotlin) en minder verwante technologieën (zoals Javascript, Blockchain, Serverless, Docker, Machine Learning en nog veel meer) komen aan de orde.

De eerste twee dagen bestonden uit zogenaamde Deep Dives, dit zijn sessies van 3 uur waarbij je kon kiezen uit zo’n 6 parallelle tracks. Er is dus altijd wel een onderwerp dat je interesseert, vaak is het lastig om te kiezen, maar de meeste sessies worden opgenomen en kun je later terugkijken op YouTube. De overige drie dagen waren er presentaties van 50 minuten in 8 parallelle tracks. Ik was persoonlijk alleen de eerste twee dagen aanwezig maar Devoxx Belgium duurde de hele week. 

Java 9

Er waren de afgelopen editie veel sessies over Java 9, de laatste versie van Java. Deze sessies werden veelal verzorgd door Oracle en waren naar mijn mening erg goed.

Mijn favoriete lezing was van Venkat Subramaniam. Hij weet altijd hoe hij volle zalen trekt met zijn kennis, charme en humor:

Bekijk de video

Kotlin

De nodige aandacht was er ook voor Kotlin, een nieuwe programmeertaal ontwikkeld door Jetbrains voor de JVM. Tijdens de verschillende presentaties werden voorbeelden code getoond, afgezet tegen Java code. Wat meteen opvalt is de hoeveelheid regels, die bij Kotlin vaak veel minder zijn terwijl de syntax enorm lijkt op Java. Er werd ook getoond hoe deze nieuwe taal gebruikt kan worden voor server side ontwikkelen en Android apps maken.

Bekijk de video

Deep learning

Een ander groot thema was Deep Learning, dit heeft alles te maken met Machine Learning en Artificial Intelligence, een gebied dat erg in ontwikkeling is en dat de komende jaren waarschijnlijk ook zal blijven (denk aan zelfrijdende auto’s en spraakgestuurde apparaten).

En ook nog...

Ook waren er sessies over Blockchain (Bitcoin en andere cryptocurrencies), dit is ook een veelbelovende technologie (maar op dit moment net nog niet volwassen genoeg om serieus in te zetten).

Er waren verschillende interessante presentaties op het gebied van front-end met o.a. Angular, Spring Boot (i.c.m. Kotlin), op het gebied van Test Driven Development, Microservices, Artificial Intelligence (AI), Jenkins en Code Quality metrics. Er was voor iedereen genoeg te vinden. Naast de presentaties werden workshops voor verschillenden technologieën georganiseerd met goede begeleiders erbij.

Gelukkig biedt het Youtube kanaal van Devoxx enorm hoeveelheid video’s voor de gemiste presentaties en ook voor de mensen die niet in staat waren om dit event aanwezig te zijn. Voor een overzicht van de beste presentaties, kijk op: https://devoxx.be/2017/11/the-top-100-rated-devoxx-belgium-2017-talks/

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com