Bezoekverslag J-Fall 2015 - deel 2

Donderdag 5 november was het weer tijd voor JFall, het jaarlijks terugkerende evenement waar Java professionals bij elkaar komen om kennis te delen. Het programma bestond uit 4 keynotes en meer dan 30 parallel sessies. Hieronder volgt het tweede deel van een verslag van de onderdelen die ik bijgewoond heb.

Keynote: The Java renaissance continues

Deze presentatie gegeven door Sharat Chander van Oracle was niet zozeer een keynote, maar eerder een oproep aan alle developers om (meer) betrokken te raken bij de Oracle JAVA community.

Keynote: DevOps: Are you walking or still talking?

Tussen de sessies door werden deelnemers gevraagd in hoeverre er in hun organisaties DevOps gewerkt wordt en welk cijfer zij hun organisaties daarvoor geven. In de keynote deelde Remko Reinders (Country Lead Digital Customer Experience, CapGemini) de uitkomsten van het onderzoekje en zijn eigen ervaringen op het gebied van DevOps. Daarbij gaf hij mee dat een developer, naar zijn mening, een steeds grotere rol krijgt en zou moeten nemen in het helpen van je organisatie om DevOps te werken. Ik ben het met hem eens dat je als developer de taak hebt de organisatie waar je werkt moet begeleiden, al moet het 'doen' aan DevOps niet een doel op zich worden. Het moet wel binnen de organisatie passen.

Parallel sessie: Continuous Performance: Loadtesten voor developers met Gatling

De presentatie van Tim van Eijndhoven (Software Crafstman, Jpoint) ging over zijn ervaringen met performance testen en hoe performance testen onderdeel zou moeten zijn van je CI proces. Hij heeft daar een sterk punt, je wilt er namelijk niet in productie achter komen dat de boel in elkaar stort doordat er een te grote load op je servers/services komt. Tijdens de presentatie liet hij door middel van een demo met Gatling zien hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan. 

Parallel sessie: Booting your micro-services architecture with Spring and Netflix

Tijdens deze hands on presentatie liet Joris Kuipers (Architect, Trifork) een aantal technologieën zien zoals Spring Cloud en Hystrix (Netflix) en hoe je er voor kan zorgen dat je een failover mechanisme hebt wanneer een service het een keer niet doet. En dat je de configuratie van je services kan aanpassen zonder de server down te hoeven brengen door middel van een service registry en combinatie met Eureka (Netflix). Voor meer info klik hier.

Tot slot...

Al met al weer een heel leerzame dag met veel bekende gezichten en met een duidelijke rode draad (microservices). Een technologie/architectuur/manier van werken om echt rekening mee te houden. Het helpt bij het realiseren van Continuous Delivery, onder andere doordat er meerdere kleinere componentjes zijn die onafhankelijk van elkaar gereleased kunnen worden. Daardoor heb je als organisatie een kortere time to market. Naast de voordelen kleven er echter ook nadelen aan het hebben veel microservices, bijvoorbeeld de toenemende complexiteit van het landschap. Gelukkig zijn veel grote spelers als Apache bezig met het maken van tooling die het makkelijker zouden moeten maken om microservices te ontdekken en beheersbaar te houden. 

Ook interesse in het eerste deel van het verslag van Danny? Klik hier.

 

Bekijk hier de promotionele video van J-Fall 2015.

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com