Bezoekverslag J-Fall 2015 - deel 1

Donderdag 5 november was het weer tijd voor JFall, het jaarlijks terugkerende evenement waar Java professionals bij elkaar komen om kennis te delen. Het programma bestond uit 4 keynotes en meer dan 30 parallel sessies. Hieronder volgt het eerste deel van een verslag van de onderdelen die ik bijgewoond heb.

Keynote: The experimental enterprise 

Henk Kolk, Chief Architect, gaf een kijkje in de keuken van ING en hoe daar de laatste jaren is omgegaan met een steeds sneller veranderende wereld (Software is eating the world). Bij ING is de focus geshift van grote marketing reclames naar de mindset dat je software je marketing tool is. Dit is naar mijn mening een heel sterk punt aangezien de kwaliteit en beschikbaarheid van je dienst er voor zorgt dat je nieuwe klanten aan je bindt en oude behoudt. Binnen ING is er voor gekozen om binnen het principe van Agile werken autonome teams, zogenaamde squads, te introduceren die van begin tot eind verantwoordelijk zijn voor een concreet doel dat bijdraagt aan een verbeterde service aan de klant. 

Keynote: Pushing the limits of Continuous Delivery 

Rene Boere, CTO, en Pascal Snippen, software architect, lieten zien hoe er binnen Quintor word omgegaan met Continuous Delivery. Op een server hadden ze een cluster gebouwd door gebruik te maken van Docker containers en tools als Mesos, Marathon en Consul. Op het cluster lieten ze zien hoe software daar op gedeployed werd, hoe de schaalbaarheid werkte en wat de robuustheid van het cluster was. Zo toonden ze zien hoe een 'live' service in het cluster vervangen wordt. De instanties met daarop de 'live' service werden langzaam offline gehaald, terwijl er nieuwe instanties met daarop de nieuwe software online kwam. De oude instanties verwerkte in de tussentijd nog wel de requests die binnenkwamen. Heel mooi om te zien omdat er naadloos overgegaan werd op een nieuwe versie. 

Parallel sessie: Java 9 Performance

De presentatie van Jeroen Borgers, principal consultant (Jpinpoint), behandelde een aantal van de nieuwe features in Java 9 (feature complete release 10/12/2015) en de bijkomende performance verbeteringen. Een van de grote veranderingen waar ik erg enthousiast van word is Jigsaw. De reden hiervoor is dat we modules beter van elkaar kunnen gaan scheiden en misschien nog wel belangrijker, dat we voor een groot deel af zullen zijn van de 'classpath hell' die we hebben met JARS. Daarnaast ziet het er, op een paar wijzingen die nog gedaan moeten worden, naar uit dat de performance van Java een grote boost zal krijgen. Vooral het opstarten en het geheugen gebruik van de JVM zal hier van gaan profiteren.

Parallell sessie: Refactor your Java EE application using Microservices and Containers

Hoe kun je van een monolithische naar een microservice gedreven architectuur gaan? Dat is wat Arun Gupta (Couchbase) ons wilde meegeven tijdens zijn presentatie. We kennen het allemaal wel, een grote WAR/EAR die gedeployed wordt waar een tijdje op moet wachten voordat het de hele CI door is en gedeployed kan worden. Tijdens de presentatie werden methodes zoals het maken van Microservices, gebruik maken van een "Well documented API" en HATEOAS aangekaart en werd besproken dat tools als Swagger, Zookeeper, Curator en Kubernetes hier bij zouden kunnen helpen. Er waren helaas geen code voorbeelden, hetgeen de presentatie wat dynamischer gemaakt zou hebben.

Ook interesse in het tweede deel van het verslag van Danny? Klik hier.

 

Bekijk hier de promotionele video van J-Fall 2015.

 

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com