Bezoekverslag IoT Tech Day 2017 - deel 2

Op 19 april vond in de Jaarbeurs te Utrecht de IoT Tech Day, Europa's grootste Internet of Things conferentie, plaats. Het "Internet of Things" is al een tijdje onderwerp van gesprek op de werkvloer en krijgt steeds meer vorm. Dit was voor mij reden om een kijkje te gaan nemen bij de IoT Tech Day 2017. Hieronder het tweede deel van mijn verslag van de sessies die ik bijgewoond heb

Hacking the Internet of Things for Fun & Profit

Deze sessie trok mijn aandacht omdat ik nieuwsgierig was naar (het gebrek aan) veiligheid in IoT devices. In deze presentatie heeft de presentator, Ruben Vreeeland, een aantal voorbeelden de revu laten passen waarin hij er in is geslaagd om als ethical hacker te infiltreren in systemen, waaronder de aansturing van de straatverlichting in Jakarta. Verder is de OWASP top 10 aangehaald: ttps://www.owasp.org/index.php/Category:OWASP_Top_Ten_Project.

Het was erg indrukwekkend om te horen wat zonder of weinig technisch-inhoudelijke kennis van het aan te vallen systeem toch de hacking-mogelijkheden zijn.

Learning from IoT data

In zijn presentie ging Damiaan Zwietering in op het inzetten van machine learning om te leren van de gigantische hoeveelheid data die beschikbaar komt, nu steeds meer devices met elkaar zijn verbonden. Na kort in te gaan op de historie zijn termen als Genetische Algoritmen, Reinforced Learning, Machine Learning en Deep Learning voorbij gekomen. Door de tijd heen zijn deze methoden gebruikt om op de smalle data (heel veel samples van weinig informatie) analyses te kunnen doen.

De informatie in deze sessie was interessant om een keer gehoord te hebben, maar zelf zal ik hier weinig meer mee doen. Behalve dan misschien dat mijn nieuwsgierigheid naar zelflerende computersystemen geprikkeld is.

Logistics reinvented - IoT enabled smart, safe, and sustainable e-distribution

Daniel Gebler dook in de wereld van distributie en winkelen, en de wijze waarop allerlei slimme apparatuur samenwerkt om tot de optimale route- en tijdplanning te komen. Ook kregen we een kijkje achter de schermen van het systeem dat het wereldrecord heeft gebroken op het gebied van de "Traveling Salesman Problem" (https://en.wikipedia.org/wiki/Travelling_salesman_problem).

Daniel is werkzaam bij Picnic, een opkomende online supermarkt die door slimme distributie geld bespaart, waardoor bezorging gratis kan plaatsvinden. Voor 22 uur besteld is de volgende dag je boodschappen in huis. Deze snelle distributie is onder andere te bereiken door optimalisatie van planningen, maar ook wordt informatie over de rit zelf (gas geven, remmen, sturen) benut om te bepalen wanneer onderhoud aan de voertuigen nodig is.

 Ik heb veel vertrouwen in deze manier van distributie omdat de combinatie van kostenbesparing en gemak naar mijn idee zeker een toekomst heeft. Ik ben dus erg benieuwd geworden naar de ontwikkelingen van Picnic en de mogelijkheden die deze vorm van distributie nog biedt.

Programming your body with chip implants

De presentator, Par Siko, draagt al zo'n 18 maanden een geïmplanteerde chip in zijn hand, waarmee hij zijn telefoon kan ontgrendelen en zijn voordeur kan openen. Door middel van RFID en NFC technieken zijn steeds meer van dergelijke mogelijkheden beschikbaar. Er is ingegaan op de toekomstige mogelijkheden van Biohacking waarbij zaken als Night Vision, Bluetooth Implants en Health Tracker en Bionic Eyes zijn benoemd.

Biohacking lijkt me vooralsnog een gebied waarop weinig controle plaatsvindt en is in mijn ogen dus nog een beetje eng. Waar ik wel veel van verwacht zijn de ontwikkelingen op medisch gebied. Hoe gaaf zou het zijn om weer te kunnen zien door een stukje techniek in je lichaam, nadat je eerst blind bent geraakt. Deze toepassingen worden in kleine stapjes al getest en uitgevoerd en ik ben erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Tot slot... 

Al met al was het een erg informatieve dag, met "security en privacy" als rode draad. En op dat gebied, zo is mijn conclusie en indruk, hebben we nog een lange weg te gaan...

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com