Bezoekverslag IoT Tech Day 2017 - deel 1

Op 19 april vond in de Jaarbeurs te Utrecht de IoT Tech Day, Europa's grootste Internet of Things conferentie, plaats. Het "Internet of Things" is al een tijdje onderwerp van gesprek op de werkvloer en krijgt steeds meer vorm. Dit was voor mij reden om een kijkje te gaan nemen bij de IoT Tech Day 2017. Hieronder mijn verslag van de sessies die ik bijgewoond heb.

#ToyFail: Is your child safe from the internet of things?

Deze eerste sessie van de dag koos ik uit met in mijn achterhoofd de aankomende geboorte van ons eerste kindje. In deze sessie werd door sprekers Kristian Loken Wille en Martin Gravrak ingegaan op security- en privacy-aspecten van "slim" speelgoed dat met het internet is verbonden. Als voorbeelden zijn daarbij een aantal poppen (“My Friend Cayla" en “I Que”) besproken, die zijn onderzocht in opdracht van de Noorse "Consumentenbond".

Resultaat van  de onderzoeken was dat de fabrikanten weinig waarde hechten aan alles wat er gebeurt nadat het product is verkocht. Het slimme speelgoed kent geen beveiligde verbinding (open Bluetooth verbinding met een bereik van 100 meter) waardoor iedereen naar het kind kan luisteren en er zelfs mee kan praten.

De conclusie voor mij naar aanleiding van deze sessie? Voorlopig nog maar even voorzichtig zijn met "slim speelgoed". Laat eerst de techniek nog maar wat verder ontwikkelen tot veilige chips de (betaalbare) norm zijn. 

The architecture behind Google Wind (really!)

Dit jaar kwam Google met (onder andere) het volgende filmpje: https://youtu.be/QAwL0O5nXe0. Aanleiding voor Matt Feigal om in te gaan op de stappen die gezet worden om van idee (windmolens gebruiken om wolken te verdrijven) tot live-gang (infrastructuur) te komen.

Hierbij werd ingegaan op het Google Cloud Platform, waarin de services van verschillende componenten losgetrokken, en individueel door devices te gebruiken zijn. Hierbij kun je denken aan services op het gebied van netwerken, opslag, big data, machine learning en security. Hierdoor kunnen ontwikkelaars focussen op het bedenken en maken van nieuwe dingen, in plaats van steeds het wiel opnieuw uit te moeten vinden.

Zelf zit ik niet in een situatie waarin verder onderzoek naar gebruik van Google Cloud Platform veel waarde toevoegt, maar het lijkt zeker een handig medium om naar te kijken wanneer de situatie zich voordoet.

Threats and challenges in IoT: not just a matter of security

In deze presentie werd door Jaromil dieper ingegaan op het acteren van apparaten namens mensen. Gegevens staan tegenwoordig overal digitaal opgeslagen en met de meest recente digitale assistenten is ook het tijdperk aangebroken waarin machines voor en namens ons informatie gaan delen. Continu staan applicaties klaar om informatie te pushen en pullen naar en van allerlei externe services waarbij we steeds meer dingen toestaan.

Waar ligt de grens en wie/wat kun je vertrouwen? Deze open vraag is mooi voer voor gedachten na deze presentatie.

The magic mirror: from a fun project to a new business

Michael Teeuw beschreef hoe zijn open source Magic Mirror hobbyproject is uitgegroeid tot een interessante business case. De Magic Mirror is een combinatie van een eenrichtingsspiegel en een beeldscherm. Wanneer je naar de spiegel kijkt zie je opgelichte delen van het scherm (letters) en verder zie je alleen de spiegel. Een praktische toepassing is de spiegel in de badkamer, waar je ‘s ochtends tijdens het tanden poetsen de nieuws- en verkeersinformatie zou kunnen lezen. Michael heeft het ontwikkelproces toegelicht in een interessante serie blogposts (deel 1: http://michaelteeuw.nl/post/80391333672/magic-mirror-part-i-the-idea-the-mirror).

In de sessie ging hij in op het gebruik en nut van de open source community. Wanneer je de interesse van mensen kunt wekken zullen zij vanzelf klaarstaan om te helpen je product te verbeteren en uit te breiden, omdat ze weten dat ze er zelf ook profijt van hebben en ze veel kennis kunnen delen en opdoen vanuit de community.

Inmiddels is er de Magic Mirror 2, die modulair is opgezet (je kan dus bijvoorbeeld nieuws, weer en je kalender aan- en uitzetten). De technieken die hierbij gebruikt zijn, zijn Node.js, Express, Socket.io, HTML, CSS, JavaScript en Electron. Deze technieken zijn "gekozen" door de community waardoor de steun nog steeds erg groot is.

Ook interesse in het tweede deel van het verslag van Nick? Stay tuned!

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com