Bezoekverslag Devoxx Belgium 2018 - deel 2

Devoxx België was dit jaar van 12 t/m 16 november. Onze collega’s Mohammed en Theo waren er dit jaar weer bij en zijn op de conferentiedagen van 14 t/m 16 november geweest. Zij doen verslag van enkele van de sessies die zij bezocht hebben.

Alle sessies zijn te vinden en bekijken in de: Youtube afspeellijst Devoxx België.

Microservices world: microservices

Er waren ook dit jaar weer veel sessies gerelateerd aan microservices.

De sessie “Data in a Microservices world: from conundrum to options” van Emmanuel Bernard (Red Hat) en Madou Coulibaly (Red Hat) ging in op de moeilijkheden van het lostrekken van de data uit de huidige database bij het verdelen van een monoliet in micro services.

De uiteindelijke oplossing was een oplossing in een virtuele database. De virtuele database is een soort “link” naar bepaalde tabellen van een database, welke in een configuratie wordt vastgelegd. De virtuele database gedraagt zich als een echte database. Een aparte oplossing, maar voor migraties misschien wel een oplossing omdat de moeilijkheden van het migreren van de database naar achteren wordt geschoven.

Adrian Hornsby (Amazon Web Services) ging in zijn sessie "Patterns for building resilient software systems" in op de mogelijkheden om services zo stabiel mogelijk te kunnen draaien. Een mooi overzicht van de verschillende concepten, zonder al te diep in te gaan hoe deze te implementeren.

Patterns for building resilient software systems

Natuurlijk waren er ook een aantal sessies over Project Reactor. Project Reactor is één van de implementaties van de Reactive Streams-specificatie. Het is een implementatie van Pivotal en de basis voor reactieve programming binnen het Spring Framework. In de sessie "Full-stack Reactive Java with Project Reactor & Spring Boot 2" gaf Mark Heckler (Pivotal) een demo hoe een reactive REST service te maken.

Full-stack Reactive Java with Project Reactor & Spring Boot 2

Simon Baslé (Pivotal) gaf in de sessie "Flight of the Flux: a look at Reactor's execution model" meer uitleg over de concepten van de reactive api en hoe deze te gebruiken.

Flight of the Flux: a look at Reactor's execution model

Security is natuurlijk ook erg belangrijk in de container en Kubernetes wereld. Met de sessie "Are You Deploying and Operating with Security in Mind?" gaven Daniel Bryant (Big Picture Tech) en Steve Poole (IBM) aan waarom security belangrijk is en wat je in de wereld van containers en Kubernetes ervoor moet doen.

Are You Deploying and Operating with Security in Mind?

Henri Binsztok (Wallix) gaf met de sessie "Implement End-to-End Encryption in Your App in Just 50 Minutes" een voorbeeld hoe end-to-end encriptie toe te passen is in een web applicatie. Wel een hoog product demo gehalte, maar wel aardig om de concepten te zien.

Implement End-to-End Encryption in Your App in Just 50 Minutes

Java 9 & JPMS (Java Platform Module System)

Java 9 kent misschien de allerbelangrijkste veranderingen die Java ooit heeft gekend. De Java 9 release had twee belangrijke doelen: sterke encapsulatie en betrouwbare configuratie. Het lijkt alsof alle technical debts van de afgelopen 20 jaar daarmee opgelost zijn. Dit is het gevolg van de logische modules waarin de taal is geordend, de introductie van de ‘dependency graph’ waardoor de circulaire dependenties weggewerkt zijn en het waarborgen van echte encapsulatie per module.

Het heeft niet alleen de core Java APIs gemoduleerd, maar het maakt het mogelijk voor de bibliotheken en applicaties om ze ook modulair te verpakken. Om up-to-date te blijven hebben de meest open source libraries en frameworks hun werk geüpgraded ten behoeve van de modulariteit en compatibiliteit met Java 9.

Zo waren er dit jaar heel goede presentaties over hoe men van een oude Java versie naar Java 9 kan upgraden waarin er uitgelegd werd hoe de bijbehorende problemen opgelost kunnen worden.

Mark Reinhold gaf met zijn sessie "Migrating to Modules" een mooi overzicht van de veranderende Java wereld, zoals het gebruik van ‘var’ om locale variabelen te declareren in Java 10.

Een van de belangrijke features in Java 10 is het gebruiken van ‘var’ keyword in plaats van concrete type. In andere talen zoals JavaScript en PHP is dit al lang een mogelijkheid. De voordelen ervan kunnen pas benut worden wanneer men upgrade naar Java 10. Een belangrijk voordeel is dat het veel typewerk bespaart en de leesbaarheid verbetert vooral wanneer men complexe types gebruikt met generics. In de sessie "Var with Style: Local Variable Type Inference in Java 10" legde Stuart Marks uit hoe het werkt.

Var with Style: Local Variable Type Inference in Java 10

Dit onderwerp is in verschillende presentaties uitgebreid behandeld met voorbeelden uit de code waarin features uit Java 8 zoals lambda expressies, method references en streams nu nog fijner werken door het gebruik van ‘var’.

Ask the Java architects: Mark Reinhold, Brian Goetz en meer teamleden

Vrijdagochtend werd ter afsluiting een sessie gehouden waarin de Java architecten de vragen van de Devoxx bezoekers beantwoordden. Dit waren o.a. Mark Reinhold, Brian Goetz en Stuart Marks. Allen architecten die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan het ontwikkelen, verbeteren en verspreiden van Java programmeertaal vanaf versie 1.0. Het was erg interessant om te zien hoe ze op alle vragen in gingen en ons als Java ontwikkelaars en architecten uitnodigen om feedback en suggesties continue op te sturen om samen Java nog beter en fijner te krijgen.

KLIK HIER OM DEEL 1 VAN HET VERSLAG TE LEZEN. 

 

naar overzicht

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com