Bezoekverslag Devoxx Belgium 2018 - deel 1

Devoxx België was dit jaar van 12 t/m 16 november. Devoxx België is waarschijnlijk de grootste van alle Devoxx conferenties in Europa. Dit jaar waren er 3200 plaatsen beschikbaar en die waren in recordtijd verkocht. Dit geeft aan hoe populair de conferentie is en dit is niet voor niets. Ook dit jaar weer een gevarieerd programma en goede sprekers.

Onze collega’s Mohammed en Theo waren er dit jaar weer bij en zijn op de conferentiedagen van 14 t/m 16 november geweest. Zijn doen hieronder verslag van enkele van de sessies die zij bezocht hebben.

Alle sessies zijn te vinden en bekijken in de: Youtube afspeellijst Devoxx België.

devoxx 2018 Mohammed en Theo

Opening keynotes

Traditioneel beginnen de conferentie dagen op woensdag, waarbij de ochtend is gevuld met keynotes.

De aftrap was voor Stephan Janssen, de organisator van Devoxx België. Hij gaf een kijkje in het tot stand komen van het programma en hoeveel effort in gaat zitten. De “call for papers” heeft dit jaar 1060 verzoeken opgeleverd van 800 sprekers. Rond de 220 sprekers mochten dit jaar daadwerkelijk één of meer sessies houden. Hoe bepaal je nu welke wel en welke geen sessie mogen doen? Ten eerste is er het Devoxx team die de verzoeken doorneemt, maar ook de eerste 600 inschrijvers hebben een verzoek gekregen om verzoeken te reviewen. Er wordt natuurlijk gekeken naar de inhoud, maar ook naar de diversiteit van de sessies binnen een bepaald onderwerp, zodat je niet steeds dezelfde inhoud hebt. Best indrukwekkend wat er moet gebeuren!

De tweede keynote was van Mark Reinhold van Oracle. Met zijn sessie “Java in 2018: Change is the Only Constant” ging hij in op de veranderingen in de Java releases 8, 9 t/m 12 en wat dat voor applicaties en organisaties inhoudt. Er zijn twee keuzes voor het upgraden van een applicatie; of je neemt de “blauwe pil” of je neemt de “rode pil”. Oftewel, je doet de “veilige” stap en doet alleen de “slow moving longterm releases” en een update elk kwartaal en een major migratie elke 3 jaar, of je gaat voor de laatste verbeteringen en vernieuwingen en een minor upgrade elke 6 maanden.

Als “ongeplande” keynote spreker mocht James Gosling een sessie houden. Hij kondigde de OpenJDK versie van Amazon aan die Q1 2019 uitkomt Toch een beetje een reclame sessie voor de OpenJDK implementatie van Amazon. Maar ja, ’t is en blijft wel James Gosling, de vader van Java...

De laatste keynote was voor Venkat Subramaniam. Zijn sessie was genaamd “Spearheading the future of programming”. Hij begon met te vertellen hoe blij hij is met waar Java heengaat in vergelijking met de voorgaande jaren van relatieve stilstand in de ontwikkeling van Java. Hij vroeg zich vervolgens hardop af waarom developers (van Java en andere talen) zo “slow moving” zijn in het upgraden naar nieuwe versies. Ook schetste hij welke mogelijkheden programmeertalen naar zijn idee in de toekomst zullen krijgen.

Microservices world: Kubernetes 

Het zal niet verbazen dat veel sessies iets met microservices of deployments in de cloud te maken hadden. Als container management platform is Kubernetes in veel sessies vertegenwoordigd die gaan over services in de cloud. Hieruit blijkt dat dit als management platform enorm populair is geworden.

Alleen het deployen van containers in Kubernetes geeft nogal veel gedoe met yml-files. Denk aan de configuratie van de versies van de te deployen images, aantal replicas, poort configuratie, enz. Verschillende sessies gingen dan ook over oplossingen die dat vergemakkelijken.

Zoals de sessie van David Gageot (Google). Zijn sessie Life of a developer in a container world gaf handvatten om het leven van een developer prettiger te maken. Google Open-Source Container Tools: Life of a happy developer in a container world Google is bezig met de ontwikkeling van een handige developertool genaamd Skaffold. Skaffold maakt het mogelijk om met één commando één of meer containers te builden en te deployen. Het deployen kan lokaal of remote en ondersteunt zelfs life reloading, dus na wijzigingen wordt de container automatisch aangepast. Skaffold gebruikt je favoriete tools om te bouwen en te deployen. Dus bijvoorbeeld kubectl, kustomize of helm. Er werd ook ingegaan op het bouwen van kleine en meer secure container images. Vervolgens volgden er een aantal tools voor het bouwen van images, zoals Bazel, Jib en Kaniko. En tot slot Kustomize voor het genereren van yml-files voor de verschillende omgevingen.

Arun Gupta (Amazon) gaf ook een overzicht van hoe je images bouwt en deployed in zijn sessie Java developer’s journey in Kubernetes land. Hij begon echt bij het begin: het creëren van een applicatie, build door middel van docker en Jib, het maken van een specifieke JRE voor het project voor een zo klein mogelijke docker image, deployen op Kubernetes, het geruik van Istio onder andere voor verdelen van de load en canary deployments. Zeker voor degene met nog weinig kennis van Docker en hoe deze op een cluster te deployen gaf hij een mooi overzicht. En het is allemaal na te lezen op Github.

In de sessie Better Canary Deploys with Kubernetes and Istio ging Jason Yee (Datadog) in op wat canary deployments zijn en hoe dit met Istio is te regelen. Better Canary Deploys with Kubernetes and Istio 

Al met al een aantal goede sessies die de vele mogelijkheden in builden en deployen laten zien.

KLIK HIER OM DEEL 2 VAN HET VERSLAG TE LEZEN. 

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com