Bevindingen Test Automation Day

Op 22 juni 2017 hebben onze collega's Malalay Popalzai, Test Automation expert, en Luc Bos, Test Management expert, een bezoek gebracht aan de Test Automation Day 2017 in Rotterdam. Lees hieronder over hun bevindingen en leermomenten.

Test Automation Day 2017

Donderdag 22 juni 2017 werd de Test Automation Day voor de 7e maal gehouden, voor ons was het echter de eerste keer dat we dit seminar bezochten.

Dit seminar richt zich in hoofdzaak op de organisatie rond test automatisering, niet op de techniek zelf. Test automatisering is technisch niet gemakkelijk maar in onze ervaring met de nodige zorgvuldigheid goed te doen.

Inbedding in de organisatie is echter veel moeilijker, zeker in grote organisaties. Veel speakers vertelden hun ervaringen op dit gebied, Gwen Stewart maar speciaal Stephen Janaway waren heel specifiek in hun aanbevelingen hierover.

Bevindingen

De volgende zaken kwamen in meerdere presentaties naar voren. Onze bevindingen en leermomenten hebben dan ook met name daarop betrekking:

 • Testautomatisering staat niet op zich zelf. Testautomatisering is sterk afhankelijk van bouwers die stabiele schermen bouwen en omgevingen met data die stabiel zijn. Alleen bij een goede samenwerking met de overige partijen in IT kan testautomatisering bloeien.
 • Veel ervaringen wijzen erop dat het beter is om testautomatiseerders in de teams (Agile of niet) op te nemen en de automatisering op te nemen in de normale werkzaamheden in plaats van er een separaat team van te maken. Hiermee wordt testautomatisering onderdeel van de organisatie en geen eiland zodat samenwerking met de andere partijen binnen IT natuurlijker tot stand komt.
 • Handmatig testen (zoals exploritory) moet onderdeel blijven van je testen omdat geautomatiseerde testen alleen maar bepaalde zaken checken, een mens ziet ook zaken goed of fout gaan die niet gechecked worden door de geautomatiseerde test.
 • Testautomatisering: niet te veel maken en draai het zo vaak mogelijk.
 • Besteed veel aandacht aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van de geautomatiseerde testen. Onbetrouwbare testautomatisering kost veel tijd van het team en gaat ten koste van het draagvlak van testautomatisering in de rest van de organisatie.
 • Behaviour Driven Development is "hot"! Het is een methode om de business te betrekken bij het testen en daarmee te borgen dat vooral de business kritische processen als eerste geautomatiseerd worden.
 • De keuze van frameworks en het gebruik van patterns is belangrijk.
  • Sluit zoveel mogelijk aan bij de gebruikte taal van de ontwikkelaars zodat zij makkelijker een bijdrage kunnen leveren aan de testautomatisering.
  • Kies een framework en maak het niet zelf. Het heeft geen zin het wiel opnieuw uit te vinden.
  • Patterns helpen bij het consequent realiseren van testautomatisering. Beheerbaarheid en betrouwbaarheid profiteren hier enorm van!
 • Denk aan de gebruikersvriendelijkheid van de tools en testen. Isabel Evans besteedde haar key-note hieraan en maakte duidelijk dat gebruikersvriendelijkheid essentieel is voor een snelle adaptie van testautomatiserings tools en acceptatie van de automatisering stimuleert.
 • Testautomatisering bespaart geen manuren bij testers. Het verkort wel de doorlooptijd van een release en levert daarmee waarde omdat het gehele ontwikkelproces sneller loopt en betrouwbaarder wordt.

Conclusie

Test Automation Day was zeer interessant omdat het inzicht verschaft in de succesfactoren van een succesvolle inbedding van testautomatisering in je organisatie. In de praktijk slagen of falen testautomatiseringsprojecten door organisatorische aspecten, ook in onze ervaring, en deze kwamen volop aan de orde.

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com