Agile ontwikkelen in complexe ketens: sturing of zelfsturing?

Het concept van zelfsturende teams is één van de kernopvattingen binnen het Agile werken. Dit maakt coördinerende managementlagen (in theorie) overbodig. Maar is dit wel zo? En is (volledige) zelfsturing altijd mogelijk?

De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het werken binnen en met zelfsturende teams. Zowel in projecten waarbij software geheel in-house wordt ontwikkeld als ook in projecten waar de ontwikkeling is uitbesteed (near- en off-shore). Mijn ervaring is het dat het concept van zelfsturende teams kan werken. Echter, zeker niet in elke omgeving.

De complexiteit van de omgeving heeft impact op het wenselijke mandaat

Daar waar Agile teams onderdeel zijn van complexe ketens, met name in grote organisaties met een grote regelgraad en hoge informatie- en afstemmingsbehoefte, is zelfsturing in mijn ervaring slechts beperkt mogelijk.

Een gesimplificeerd voorbeeld uit de praktijk: Een Agile Front-End team krijgt volledige zelfsturing (zonder bemoeienis van buitenaf) en mag zelf een Front-End applicatie ontwikkelen. Na enkele weken staat er een fantastisch mooi Front-End, die er meer dan gelikt uitziet. Echter, bij ingebruikname, werkte de applicatie niet omdat er “vergeten” is dat er ook gegevens vanuit verschillende Back-End bronsystemen nodig zijn om de software te laten werken. Daartoe diende de interfacing te worden aangepast op de nieuwe Front-End. Men heeft verzuimd de afstemming met de Back-End teams te zoeken. De reactie van het team “we hebben toch gemaakt wat we moesten maken.”

Terug naar de titel: “Agile ontwikkelen in complexe ketens: sturing of zelfsturing?”. Ik pleit voor sturing. In mijn ogen is er altijd sturende, of wellicht beter gesteld coördinerende, capaciteit binnen of naast de teams nodig. Mensen die zich bezig houden met afstemming en integratie.

Zelforganiserende teams

En hoe zit het dan met de zelfsturing? Ik spreek in deze complexe ketenomgevingen, in plaats van zelfsturende teams, dan ook liever van zelforganiserende teams. Teams waarvan het mandaat niet zo ver reikt dat ze beslissingen die impact hebben over de keten heen zonder afstemming mogen nemen.

Mocht u na het lezen van dit artikel een keer willen discussiëren over het onderwerp “zelfsturende teams” of een ander Agile thema, neem dan contact met ons op en vraag naar Alwin Captijn.

Poll: Zelfsturende teams zijn een utopie

Please select at least one option.

naar overzicht

Wilt u reageren of meer weten?

Heeft u iets in dit artikel gelezen dat uw interesse gewekt heeft? Laat het ons weten!

Deze post delen?

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com