Nieuws: De spelregels van PanCompany Planning Poker uitgelegd

14 april 2015

In de komende weken stelt PanCompany Planning Poker kaarten beschikbaar onder klanten en professionals.

Planning Poker (ook wel SCRUM Poker genoemd) is een methode om te komen tot een inschatting van de hoeveelheid werk voor het realiseren van een user story binnen een Agile/SCRUM software ontwikkelomgeving. Daarbij worden Planning Poker kaarten gebruikt als hulpmiddel.

Een kaartenset bevat 52 kaarten waarmee 4 personen kunnen deelnemen aan Planning Poker. Een set bestaat uit 4 reeksen van 13 kaarten met daarop de getallen 0, 1/2, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100. Deze kaarten symboliseren de hoeveelheid inspanning in dagen die van het team nodig is om een user story te realiseren, waarbij de 0 staat voor “reeds gerealiseerd of bijna geen inspanning”. Daarnaast bevat elke reeks een ? (“ik heb werkelijk geen idee hoeveel tijd dit gaat kosten”) en een afbeelding van een kop koffie (“ik heb behoefte aan pauze”).

Het gebruik van de kaarten is in de basis vrij eenvoudig (varianten zijn mogelijk):

  1. De Product Owner licht een user story toe
  2. De teamleden stellen vragen en bepalen de benodigde taken
  3. De SCRUM Master vraagt alle teamleden een kaart te kiezen en geeft een signaal waarop de teamleden deze kaart open op tafel leggen
  4. De teamleden met de hoogste en de laagste schatting leggen uit hoe ze tot hun keuze gekomen zijn
  5. Stappen 3 en 4 worden herhaald tot er overeenstemming ontstaat en de SCRUM Master noteert de inschatting bij de user story.

Voordelen van het gebruik van Planning Poker zijn onder meer een snellere totstandkoming en hogere accuratesse van de planning. Doordat onnodige discussies worden vermeden (alleen de hoogste en laagste schatting worden toegelicht) en alle teamleden actief  deelnemen aan het planningsproces.

Heeft u interesse in onze Agile Management expertise of werken bij PanCompany en mocht u ook in aanmerking willen komen voor een PanCompany Planning Poker kaartenset, stuur dan een email naar info@pancompany.com en wij nemen contact met u op om de kaarten bij u af te leveren.

naar overzicht

Meer weten over onze Agile expertise?

Met hun ruime ervaring zijn onze Agile experts uw oplossing!

Trotse winnaar van een
FD Gazellen Award
2014 t/m 2018

© 2019 | Europalaan 12a | 5232BC 's-Hertogenbosch | T: +31 (0)85 0290550 | E: info@pancompany.com